du prof de français.punt.nl
Onderzoek waar je wat aan hebt
Gelukkig, er is een onderzoek gedaan! 
Het niveau van de luistervaardigheid voor Frans en Duits is in de afgelopen elf jaar sterk afgenomen op alle schooltypen. Dat blijkt uit onderzoek van Cito-onderzoeker Alma van Til, dat gepubliceerd is in het aprilnummer van het Levende Talen Magazine
Heeft deze onderzoeker dan de afgelopen jaren de geluiden van de talendocenten niet opgevangen??? Elf jaar geleden stond de Tweede Fase in de steigers en stond de uitholling van de talen al bijna zwart op wit.
Volgens Van Til zijn niet alleen de toetsen zelf over de jaren heen gemakkelijker geworden, ze worden ook steeds soepeler beoordeeld. Het enige wat niet is veranderd is het aantal leerlingen dat voor de kijk- en luistertoetsen zakt. Omdat dat aantal nooit boven de 35 procent uitstijgt, lijkt het alsof er weinig aan de hand is. Maar het onderzoek laat zien dat wel degelijk sprake is van niveaudaling.
Als de normen hetzelfde waren gebleven, zouden meer leerlingen lagere cijfers halen, zouden eindexamencijfers dalen, kijken ouders nog kritischer naar de kwaliteitskaarten. Tja, dan kan je maar beter de normen telkens aanpassen.
Het onderzoek zegt niets over de oorzaken van de niveaudaling.
 Maar dan vraag ik me af waar het onderzoek voor gediend heeft!!

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl