du prof de français.punt.nl
Wie wil mijn portfolio zien?
Gisteren en vandaag heb ik in een groot aantal portfoliodossiers van studenten gekeken. Bij heel veel dossiers was ook gebruik gemaakt van de mogelijkheid in de marge een notitie te plaatsen. Zo plaatste een docent bij bijna al het ingeleverde werk de notitie "Afgetekend". Geen idee wat er mee wordt bedoeld want er wordt niet vermeld of het goed of niet goed was, en welke mogelijke verbeteringen er zijn. Kortom, een weinig waardevolle notitie. In ieder geval is het geen feedback waar een student op zit te wachten lijkt me.
Toen ik klaar was met het bekijken (doorbladeren eigenlijk) van alle ontvangen dossiers, was het mijn beurt om een notitie te plaatsen. Deze luidde als volgt:
koppel een dossier NOOIT aan GROEPEN binnen natschool. ALTIJD aan individuele gebruikers! 
Wat was er namelijk aan de hand? De studenten hebben zonder al te veel nadenken waarschijnlijk een koppeling gemaakt tussen hun dossiers en "users",  "docenten" of "medewerkers" binnen de groepenstructuur van N@Tschool. Dat dit grote groepen zijn, is  waarschijnlijk niet tot ze doorgedrongen. Gevolg is wel dat er zeer vele ontvangers van de dossiers zijn en dat er veel informatie, soms zeer persoonlijk, bij grote groepen mensen terecht komt. Dat is niet handig.
Vraag is natuurlijk hoe je dit oplossen moet. Antwoord lijkt me eenvoudig: Goed weten wat je doen moet, goed lezen hoe je met je dossier opgaat en vooral verantwoordelijkheid nemen voor wat je doet. Het is de gebruiker zelf (de eigenaar) die bepaalt hoe hij met het portfolio en de inhoud omgaat.Software voert slechts de handeling uit die de opdrachtgever invoert!

Natuurlijk heb ik de studenten gewaarschuwd en de tip gegeven die ik zojuist noemde. gelukkig zag ik bij een dossier al vrij snel de mededeling "Not authorized" dus daar is de boodschap aangekomen. Voor alle zekerheid ook maar een paar docenten aangeschreven met het verzoek -nogmaals- de instructies voor leveren uit te leggen.

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl