du prof de français.punt.nl
Cinéma français - Dans la maison

 

Na een aantal huishoudelijke klussen, was het weer tijd voor vakantie-ontspanning: ofwel, een film kijken die op de virtuele plank lag. Dans la maison, een half jaar geleden nog te zien de bioscoop Lantaren/Venster, zet de kijker op een dwaalspoor. De film wordt aangemerkt als thriller maar dat suggereertr een spanning die er niet direct in zit.

 

Als de docent  Frans, Monsieur Germain, aan het begin van het nieuwe schooljaar opstellen zit na te kijken, valt het werk van Claude hem meteen op. Het lijkt het begin van een verhaal waar de docent best wel nieuwsgierig naar wordt. Hoe loopt het verder? Claude geeft regelmatig een nieuw opstel aan de docent met telkens een 'wordt vervolgd' als einde. Germain vindt dat zijn leerling schrijverstalent heeft en gaat hem helpen. Maar als hij  Claude gaat vertellen hoe je de lezer op de punt van de stoel houdt door de personnages meer karakter te geven én meer diepgang, ga je je als kijker afvragen of je nog wel naar de filmische werkelijkheid zit te kijken of naar een fictief verhaal in een verhaal. Als een scène in het opstel niet goed genoeg is en Claude deze herschrijft, krijgen we dit ook meteen te zien.

Ik kreeg sterk het gevoel dat er steeds meer gebeurde dat niet gebeuren kon omdat het in de fantasie van de docent en de leerling zat. Ofwel, een verhaal over een verhaal in een verhaal. Complex maar zeer intrigerend. In die zin dus toch een spannende film die de moeite waard van het kijken waard was.

 

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl