du prof de français.punt.nl
dus toch gelijk?

Op 18 augustus zette ik uit 'frustratie' het volgende op Facebook:

Gisteren waren we in het Alexandrium Shopping Center (1) waar een enorm scherm reclame maakte voor het klantenspaarprogramma Up (2). Nu is mijn Engels van een bescheiden niveau maar toch zag ik in de opsomming van werkwoorden iets raars: "Visit, use it, save it, show it, do it, like it, share it, profit, earn it, love it. It's up to you" In dit rijtje zijn 'to vis' en to prof' klaarblijkelijk werkwoorden! Waarschijnlijk hebben de makers van deze reclameuiting een taalgrapje uit willen halen. Logisch misschien want heel Alexandrium barst van de Engelstalige uitingen. Iets voorbij het reclamescherm kwam ik langs een winkel met Mega Sale (3) en passeerde ik de kledingwinkel WE (4) waar duidelijk stond aangegeven welke kant je op moest voor Men, women, boys, girls (5). Als je daar je keuze niet kon maken, was ernaast nog de Jeansshop (6) waar je een '50% discount' (7) kon krijgen als je een 'second pair of the same size' (8) kocht.

Is dit nu Nederland of Engeland? Om dat te testen zou je iedere verkoper/verkoopster natuurlijk gewoon in het Engels moeten kunnen aanspreken. Ik ben benieuwd hoe vlot die conversatie zal zijn.
Voorlopig is na 4 weken Italië en Frankrijk voor mij duidelijk dat de verengelsing in Nederland behoorlijk toeneemt.

PS: Ik veerde op bij het bordje 'toiletten' (9) (toch nog iets Frans) maar dat wordt beheerd door een organisatie die 2theloo (10) heet !

(1) winkelcentrum
(2) op
(3) extra grote uitverkoop
(4) WIJ
(5) Mannenkleding, dameskleding, jongenskleding en meisjeskleding
(6) Spijkerbroekenwinkel
(7) korting
(8) bij aankoop van een broek in dezelfde maat
(9) WC (Water closet !) (9a)
(9a) Plee, piespot
(10) Voorstel: hé, een plee!


Blijkbaar voelde ik aan wat het satirische weblog De Speld recentelijk beschreef: "het aantal anglicismen is het afgelopen jaar met 10% toegenomen". Een zeer vermakelijke blogpost die waarschijnlijk vanuit dezelfde frustratie is opgeschreven. Jammer dat er in het Frans een paar accenten zijn weggelaten.

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl