du prof de français.punt.nl
Sneller MC-toets in Google Forms maken

Recentelijk hebben leerlingen uit de 3e klas een leesboekje gelezen. Ze kregen er ook een opdracht bij die ditmaal niet bestond uit het maken van een verslag. Dat heeft overigens niet zo veel zin want van alle titels zijn verslagen eenvoudig te vinden op diverse sites zoals scholieren.nl of uittreksel.nl enz). De kinderen konden kiezen uit drie titels die algemeen bekend zijn op de VO-scholen.

De opdracht was het maken van een MC-vraag met drie ABC-antwoorden bij elk hoofdstuk. Voor het inleveren koos een aantal leerlingen voor het delen via Google Drive. Dat was wel zo prettig want ik wilde op mijn beurt via Forms een toets gaan maken met behulp van de ingeleverde vragen en antwoorden. Dat was een hele -digitale- stapel want 4 klassen, ruim 110 leerlingen gaven me gemiddeld 7 vragen + antwoorden per persoon. Kortom, bijna 800 toetsitems werden me in de schoot geworpen betreffende over de boekjes C'est fini, Emma, Destination France en Superstar . Hoe kon ik deze aantallen makkelijk verwerken in Forms?

Ten eerste besloot ik een startbladzijde te maken waar de leerling een verplichte keuze moet maken bij de genoemde titels. Op basis van die keuze komt de leerling op de juiste bladzijde met vragen over het gelezen boek

Daarna wilde ik per titel een bladzijde met tenminste 15 vragen. Dat zou betekenen dat ik telkens een MC-vraag zou moeten maken en bij elke optie een tekst bij A, B en C te plakken. Een snellere oplossing is het gebruiken van de helptekst waarin de drie antwoordmogelijkheden staan. De leerling kiest dan slechts de A, de B of de C. Kortom, door 1 MC-vraag te maken met A, B, C als antwoord en deze 15 keer te kopiëren, stond een groot deel van mijn toets al klaar. Nu nog even de vraag kopiëren en plakken bij Vraag en de antwoorden in de regel Helptekst

 

De laatste stap is het maken van een afsluitende vraag die de leerling bij de eindpagina brengt. Alleen zo kan hij de antwoorden versturen.

 

Samengevat:  het is mogelijk een toets over drie leesboekjes in één bestand onder te brengen: de eerste bladzijde stuurt de leerling naar één van de drie 'blokken' binnen de toets. Aan het eind van elk blok is een verwijsvraag naar de verzendpagina.

De toets is nog niet gereed maar ik zie nu al een groot serie voordelen:

- toevoegen van een nieuw leesboekje in de toets: startpagina aanpassen en een nieuw blok van MC-vragen aanmaken

- verwijderen van een leesboekje kan snel door de keuze voor de titel uit de startpagina te halen. (het blok met vragen blijft aanwezig maar wordt niet zichtbaar)

- aanpassen van vragen binnen een blok

- aanvullingen per blok met andere vraagtypes

- format dat voor meerdere onderwerpen geschikt is

 

... en waarschijnlijk zal de praktijk nog meer toepassingsmogelijkheden opleveren

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl