du prof de français.punt.nl
Kijk- en luistertoetsen met zaption

 

Jaarlijks zijn er de landelijke CITO-kijk/luistertoetsen voor de examenklassen HAVO en VWO. Het oefenen voor deze toetsen gebeurt altijd in de klas omdat er geen grote voorraad cito-oefenmateriaal is én om het lastig is het materiaal uit te lenen.

Via een tweet werd ik op het spoor gezet van zaption. Het is een tool die het mogelijk maakt bij videoclips van Youtube, Dailymotion, Vimeo etc vragen, opmerkingen , plaatjes, tekeningen en zelfs discussielijnen toe te voegen. Meest interessante functionaliteit is het verzamelen en verwerken van de gegevens die de gebruikers invoeren. Bij Analytics is te zien hoe lang en wanneer de gebruikers de toets hebben gemaakt en welke antwoorden goed/fout zijn beantwoord.  Ik besloot het te gaan gebruiken voor de kijk- en luistertoetsen.

Na het aanmaken van een gratis account kom je in een scherm waarin je toegang krijgt tot het maken, bewaren en bewerken van zogenaamde Zaptiontours. Het zijn de projecten waaraan je werkt nadat je eerst een videoclip hebt gekozen uit een van de vele bronnen op het internet. Het kijk-en luistermateriaal wordt via een link in een Zaption-tour gezet. Vervolgens zet je op een moment naar keuze een 'marker' waar de vraag wordt geplaatst. 

Voor de kijktoetsen is het plaatsen van de clip op Youtube niet zo'n probleem. Kopieer de link die bij Delen staat en plak deze in een nieuwe tour . De video staat nu in je verzameling video's en tours. Bewerk de tour door op de juiste momenten vragen en antwoorden te plaatsen. Bij MC-vragen geef je aan welk antwoord correct is. Het is overigens mogelijk bij elke antwoord, goed of fout, een feedbacktekst te plaatsen. De leerling zie bij het beantwoorden direct of hij de vraag goed of niet goed heeft beantwoord

Voor het audiodeel moest ik een omweg maken. Immers, Zaption maakt geen link naar audiomateriaal. De oplossing was het maken van een clip in Moviemaker waarbij ik een plaatje gebruikte en de luistertoets als audiospoor toevoegde. Op die manier werd het een videoclip die ik op Youtube plaatste. Dit genereerde dus de link die ik nodig had in Zaption.

Als de tour gereed is kan je 'm delen met gebruikers. Zij krijgen de link toegestuurd en kunnen de toets dus maken.

Zaption is een zeer geschikte tool om de kijk- en luistertoetsen door de leerlingen online te laten oefenen. Voor docenten lost het twee problemen op:

1) bij het invoeren van de vragen en antwoorden kan men besluiten een extra keuzemogelijkheid toe te voegen, een open vraag ipv een mc-vraag te gebruiken, de vragen in de doeltaal in te voeren etc. Kortom, men kan creatief afwijken van het standaard CITO-vraagpatroon.

2) Het materiaal is makkelijk te delen met de leerlingen. Als ze de link openen op smartphone of tablet, kunnen ze toetsen anytime anyplace maken.  Het is dus niet nodig cd's, dvd's en antwoordboekjes te kopiëren. De tours  zijn bovendien makkelijk met collega's te delen zodat iedereen z'n eigen versie ervan kan maken.

Het werken met Zaption kost in het begin vrij veel tijd. Bij de 3e luistertoets die ik ombouwde naar een tour was ik 90 minuten kwijt. Hierin zat ook het rippen van de cd, het maken van één groot audiobestand (met audio-joiner), het maken van een clip met moviemaker en uploaden ervan. Het plaatsen van vragen bij een videotoets kan binnen een uur gedaan zijn.

Komende weken zal ik vast en zeker meer tours bouwen en delen met de leerlingen. 

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl