du prof de français.punt.nl
CSE-teksten oefenen met Google Forms en Google Sites

 Sinds dat we op school Chromebookkarren hebben, wordt het steeds aantrekkelijker om deze chromebooks in de les in te zetten. Helaas hebben we geen methode in gebruik die via (een licentie) veel aantrekkelijk materiaal aanbiedt, dus er zal mijnerzijds het een en ander in elkaar 'geknutseld' moeten worden. Vandaag 's begonnen met het ontwerpen van een antwoordformulier voor het oefenen van eindexamenteksten. Dit jaar heb ik een 5-VWO klas en draait het voornamelijk om het oefenen van Havo-teksten. Standaard schrijven de leerlingen de antwoorden in hun schrift of op een los blaadje. Dat leidt bijna altijd tot de situatie dat na een aantal lessen, wanneer een heel examen is geoefend, een aantal leerlingen hun eerdere antwoorden kwijt zijn. Het is dus niet mogelijk aan te geven wat het resultaat ofwel het cijfer voor zo'n oefenexamen is. Met Google Forms ga ik proberen hier grip op te krijgen. 

Als eerste stap besloot ik de vragen en antwoordmogelijkheden NIET te kopiëren naar het formulier. Dat is ten eerste veel werk en ten tweede is dat wellicht op te lossen via Google Sites. Hierover later meer.

Het examen bevat een groot aantal MC-vragen en dat maakt het ontwerp van een formulier wel erg eenvoudig: Maak een MC-vraag met 4 keuzes en kopieer deze zovaak als je 'm nodig hebt. Alle vragen vervolgens een vraagnummer gegeven. De meeste examens hebben tussen de 40 en 50 vragen. Vervolgens heb ik een aantal Pagina-eindes aangemaakt, net zoveel als er teksten in het examen zitten. In mijn formulier zijn dat er 15. Vervolgens sleepte ik telkens een aantal vragen naar een pagina-einde. Tekst 1 bijv 3, tekst 2 heeft er 5 enz enz.  

De basis is nu gereed. Vanaf nu kan ik het formulier al opslaan als sjabloon. Bij ieder te maken formulier voor een ander examen is het een kwestie van het verslepen van de vragen tussen de pagina-eindes.

Ik gebruik nu een kopie van mijn sjabloon en ga een aantal zaken aanpassen:

1) titel van het formulier (HAVO-examen 2011 tijdvak 1)

2) titels van de teksten

3) informatie over aantal punten per vraag (standaard staat er telkens '1 punt')

4 ) een aantal vragen aanpassen door van vraagtype MC te wisselen naar Tekstvraag

5) een aantal vragen omzetten van vraagtype MC naar raster. De zogenaamde juist/onjuist  of wel/niet vragen.

VOORDEEL 

De leerlingen maken bij dit formulier nog steeds gebruik van een kopie van het examen, zowel van tekstboekje als het vragenboekje. De antwoorden vullen ze in via chromebook. De antwoorden blijven bewaard en ze kunnen altijd de draad weer oppakken bij een volgende les. Intussen zie ik hun resultaten en voortgang in de spreadsheet die aan het formulier is gekoppeld.

VOLGENDE STAP

Als de leerling toch met een chromebook werkt, is het niet meer dan logisch dat hij ook de vragen en de tekst op het scherm krijgt maar dat wordt lastig. De leerling zou dan telkens van venster wisselen want het chromebookscherm is te klein om 3 vensters tegelijk te openen. Mogelijke oplossing is het gebruik van Google Sites. Daar kan je een pagina maken met twee kolommen waarin je links de vragen zet en rechts het antwoordformulier. Een prima oplossing maar Sites kan niet mijn pdf-document invoegen in een kolom. Ofwel, het pdf-document moet dan eerst geconverteerd worden naar een word-document en daarna in Drive worden opgeslagen. Het probleem van het wisselen van schermen  is nu deels opgelost want er moet nog steeds een tekst gelezen worden. Ik denk dat het gebruik van een papieren tekst en vragen + antwoordformulier op het scherm voor leerlingen een acceptabele manier van werken is. Binnenkort gaan we het uittesten!

Wordt vervolgd.

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl